dilluns 12 de desembre 2022

Malalties cardiovasculars en l’entorn laboral

 

Sabies que gairebé el 60% de la població té dos o més factors de risc cardiovascular? A Espanya, les patologies cardiovasculars causen més de 70.000 baixes laborals a l’any, motiu pel qual són malalties que cal conèixer i tenir-ne controlats els factors de risc i els hàbits per evitar-les.

 

QUÈ ÉS EL RISC CARDIOVASCULAR?

El risc cardiovascular és la probabilitat que les persones tenen de patir una malaltia relacionada amb el cor, els vasos sanguinis i les artèries. És un concepte ampli que engloba moltes malalties, i entre les més habituals destaquen:

 

  1. Insuficiència cardíaca. Aquesta malaltia apareix quan el múscul del cor no bombeja la sang com hauria de fer-ho i, per tant, hi ha el perill que deixi de funcionar perquè no hi ha equilibri entre la capacitat del cor per bombejar sang i les necessitats de l’organisme.

 

  1. Hipertensió arterial o tensió arterial alta. Quan els vasos sanguinis tenen una tensió massa alta, el cor ha de fer més esforç per bombejar la sang correctament.

 

  1. Excés de colesterol. El colesterol és una substància cerosa —que el cos necessita per formar cèl·lules— que trobem a la sang, però si és alt, és possible que es formin dipòsits grassos als vasos sanguinis.

 

  1. Infart de miocardi. Obstrucció de les artèries del cor o de qualsevol altre òrgan.

 

  1. Angina de pit. Insuficiència de sang al múscul cardíac.

 

  1. Trastorn del ritme cardíac. Com ja deixa entreveure el seu nom, seria quan els batecs del cor són anormals o irregulars, un trastorn que altera els senyals elèctrics del cor i pot fer que els batecs siguin molt ràpids o bé tot el contrari, és a dir, molt lents.

Fer les revisions mèdiques adequades ens ajuda a tenir un control de la nostra salut i a evitar malalties d’aquest tipus.

 

Factors de risc d’una malaltia cardiovascular

Els factors de risc que poden desencadenar en malaltia cardiovascular són de dos tipus:


No controlables

Edat. Tenen més risc els homes de més de 45 anys i les dones a partir dels 55.

Sexe. Ser home n’incrementa el risc. En les dones, augmenta a partir de la menopausa.

Antecedents familiars. Mort o malaltia cardiovascular en familiars de primer grau en edats joves (homes abans dels 55 anys i dones, abans dels 65).


Controlables

Sobrepès. El pes excessiu s’associa a la diabetis i a la hipertensió.

Nivells de colesterol. Seguir una dieta equilibrada i fer exercici ajuden a un millor control dels nivells de colesterol en sang.

Nivells de sucre a la sang (diabetis). Cal evitar els dolços, els productes fets amb farina refinada (galetes, brioixeria), begudes ensucrades...

Ingesta de sal. Afavoreix la retenció de líquids i augmenta la tensió arterial.

Pressió arterial. Els nivells òptims per a un adult són 120/70 mm de mercuri. Les xifres augmenten amb el consum de sal.

 

El cor és un dels òrgans més perfectes i complexos del cos, però també un dels qual cal tenir-ne mes cura.

Ara que ja saps què són les malalties cardiovasculars, que el cor és un dels òrgans més perfectes i complexos i un dels que més has de cuidar..., cal que tinguis en compte els factors que les desencadenen, adoptis una forma de vida saludable i no oblidis de fer revisions mèdiques de forma regular.