dilluns 16 de setembre 2024

RISCOS LABORALS: QUÈ SÓN I COM EVITAR-LOS

 

Què son els riscos laborals?

Els riscos laborals són, segons la definició que dona la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals, “la possibilitat que un treballador pateixi un determinat dany derivat del treball”.

Per qualificar un risc des del punt de vista de la seva gravetat, es valoren conjuntament la probabilitat que es produeixi el dany i quin grau de severitat té.

 

Tipus de riscos laborals

Una primera classificació dels riscos laborals seria la següent:

- Riscos químics: relacionats amb líquids, pols, sòlids, vapors i gasos tòxics o nocius. Es poden donar per exposició ambiental, per contacte o ingesta o bé pels efectes que poden produir els agents químics en l’entorn segons la seva reactivitat i/o manipulació (incendi, explosió).


- Riscos físics: són els causats per diverses magnituds físiques, com ara el soroll, les vibracions mecàniques, la il·luminació, les radiacions ionitzants i no ionitzants i les temperatures. Dins d’aquest concepte, també s’hi inclouen aquells que poden causar cops, talls i punxades.

- Riscos biològics: són els vinculats a l’exposició a agents biològics com ara els virus, els bacteris, els fongs o els paràsits. L'exposició a agents biològics pot ser deguda a una manipulació deliberada o no deliberada.


- Riscos psicosocials: són els causats per factors psicosocials de tipus organitzatiu, condicions de treball o relació interpersonal que poden afectar la salut, i també les conseqüències derivades de l’estrès i la fatiga física i mental. S’inclouen en aquest concepte els riscos associats a l’assetjament laboral, sexual i per raó de sexe, i l’assetjament per orientació sexual.


- Riscos ergonòmics: són els causats com a conseqüència de l’adopció de postures forçades en la realització de tasques al lloc de treball, moviments repetitius i/o manipulació manual de càrregues.

Com s’han de prevenir els riscos laborals?

Com s’han de prevenir els riscos laborals?

Els principis d’acció preventiva que defineix l’article 15 de la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals, són la base que té com a finalitat prevenir els riscos professionals per a la protecció de la seguretat i la salut de les persones treballadores, i que no esdevinguin causa d’accidents i malalties professionals.

 

Aquests principis són els següents:

1.  Evitar els riscos.
2. Avaluar els riscos que no es poden evitar.
3. Combatre els riscos des de l’origen.
4.  Adaptar les feines de la persona en particular pel que fa a la concepció dels llocs de treball, així com escollir els equips i els mètodes de treball i de producció per atenuar el treball monòton i repetitiu i reduir-ne els efectes que té en la salut.
5.  Tenir en compte l’evolució de la tècnica.
6.  Substituir tot el que sigui perillós per allò que suposi poc perill o gens.
7.  Planificar la prevenció i buscar un conjunt coherent que hi integri la tècnica, la organització del treball, les condicions de treball, les relacions socials i la influència dels factors ambientals a la feina.
8. Adoptar mesures que anteposin la protecció col·lectiva a la individual.
9. Donar les corresponents instruccions als treballadors.

 

Es considera, a més, que la formació específica de lloc de treball i la informació que cal lliurar a les persones treballadores és fonamental per lluitar en la prevenció dels riscos laborals.

 

Beneficis de la prevenció de riscos laborals

Els beneficis de la prevenció de riscos laborals cal buscar-los en els components següents:

- Evitar el dany físic ocasionat per accidents de treball i malalties professionals.

- Millorar la salut i el benestar de les persones treballadores.

- Millorar en la productivitat.

 

En termes econòmics, a l’estudi A comparison of workplace safety perceptions among financial decision-makers of medium vs. large-size companies”, realitzat per Yueng-Hsiang Huanga, Tom B. Leamonb, Theodore K. Courtney, Peter Y. Chen i Sara DeArmond, a la publicació Accident Analysis and Prevention (43 (2011): 1-10), es detalla la postura de 404 executius i gerents financers entrevistats respecte a les inversions de seguretat al lloc de treball.

En general, segons aquest estudi, els executius i els gerents tenien la percepció que per cada dòlar gastat en costos directes derivats d’una lesió es gastaven, de mitjana, 2,1 dòlars addicionals en costos indirectes.

En el moment de quantificar la relació entre seguretat, salut i productivitat, van veure que el rendiment mitjà percebut de la inversió era de 4,83 $ per cada dòlar invertit (en empreses mitjanes) i 4,29 $ en empreses grans.

En conseqüència, el 87% dels líders de negoci enquestats reconeixen que les inversions en seguretat i salut generen rendiments positius.