dilluns 12 de desembre 2022

Recomanacions per a reduir el risc cardiovascular en l‘àmbit laboral

 

La malaltia cardiovascular causa el 43,5% dels accidents laborals mortals.

En la commemoracióel 28 d'abril, del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, la Fundación Española de Corazón (FEC) vol posar de manifest que el 43,5% dels accidents mortals que es produeixen a la feina són conseqü, ència d'un infart o d'un accident cerebrovascular.

Així es desprèn de l'informe "Estadístiques d'Accidents de Treball" elaborat en 2016 (que fa referència a l'any 2015) pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. "És important destacar que, contràriament al que percep la població general, la malaltia cardiovascular no només passa entre la població envellida, sinó que segueix sent principal causa de mort en la població activa", avisa el Dr. José Luis Palma, vicepresident de la FEC. "A més, també cal destacar que segons el Ministeri cada any es produeixen unes 23.000 baixes laborals per malalties del sistema cardiovascular".

I és que tal com va evidenciar l'última Enquesta Nacional de Salut, fins el 35,3% dels treballadors espanyols té un risc cardiovascular alt, amb tres o més factors de risc cardiovascular. Aixínomés el 10% de la població activa enquestada no presentava cap factor de risc i el 54,7% tenia un o dos.

Tenir un factor de risc (diabetis, hipertensiósedentarisme, tabaquisme, sobrepès, obesitat i abús de l'alcohol entre d'altres) augmenta molt significativament les possibilitats de patir una malaltia cardiovascular, però tenir més d'un factor de risc multiplica exponencialment aquestes probabilitats.

Convé alertar d'aquests riscos, ja que les conclusions que es van extreure sobre la població treballadora a la enquestada són cridaneres:

• El 26,1% de la població treballadora enquestada considera el seu treball estressant o molt estressant.

• El 13,1% de la població presenta hipercolesterolèmia (14,8% homes vs 11% dones).

• El 10,6% de la població pateix hipertensió (12,7% homes vs 8,1% dones).

• El 3,2% presenta diabetis.

• El 29,4% fuma diàriament.

• El 13,8% de la població enquestada consumeix alcohol diàriament, i el consum molt més elevat entre homes (20,1%) que entre dones (6,2%).

• El 41,9% de la població treballadora declara no realitzar activitat física en el temps lliure (45,8% dones vs 38,6% homes) i el 34,3% té una feina sedentari a passar-se la major part de la seva jornada laboral asseguda.

• El 35,8%, presenta sobrepès (46,5% homes vs 23,2% dones) i el 13% obesitat (16,2% homes vs 9,4% dones).

• El 28% de la població consultada manifesta un consum insuficient de fruita i verdura.

A més, diversos estudis demostren que el progressiu envelliment de la població està afavorint l'augment de factors de risc cardiovascular com el tabaquisme, el sedentarisme o el sobrepès, suposant un increment de l'absentisme laboral i un descens dels índexs de productivitat i competitivitat.

Recomanacions per reduir el risc cardiovascular en l'àmbit laboral.

Per disminuir les malalties per causa cardíaca en el lloc de treball, la FEC recomana:

• En els treballs d'oficina, evitar estar llargues estones asseguts davant de l'ordinador. Cada dues hores és convenient aixecar-se i estirar les cames per facilitar la circulació.

• Evitar males postures com creuar les cames, ja que la sang circula amb menys fluïdesa i pot facilitar l'aparició de trombes.

• Sempre que es pugui, és preferible portar el menjar saludable de casa, ja que menjar fora comporta un descontrol de l'alimentació i pot provocar un augment de pes. En cas d'haver d'anar de manera habitual a restaurants, és important no demanar sempre el mateix i evitar menjars copiosos. Les verdures, llegums, fruita i peix han d'estar presents en el nostre menú.

• Disminuir els nivells d'estrès i desconnectar de la feina en el temps lliure és un altre factor important a tenir en compte.

• Realitzar activitat física diàriament. Anar caminant a la feina o en bicicleta és una bona opció

 

 Font: Fundación Española del Corazón.