divendres 25 d’octubre 2024

Vacunes de la grip

Què és una vacuna?

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o d’un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona informació a l’organisme i el capacita per defensar-se contra una infecció determinada.

Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

 

Per què m’he de vacunar?

La vacuna contra la grip protegeix contra aquesta malaltia i les possibles complicacions. Si pertanyeu a algun dels grups que tenen indicada la vacunació contra la grip, vacuneu-vos.

Les vacunes són la millor mesura de salut pública de relació cost-efectivitat. A Catalunya cada any s’eviten més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions.

A escala estatal, durant la temporada 2019-2020 la vacunació va evitar el 26% de les hospitalitzacions, el 40% dels ingressos a l’UCI i el 37% de les defuncions atribuïbles a la grip en les persones de 65 anys o més.

És important vacunar-se si formes part del grup de risc o treballes amb una exposició laboral directa a aus domèstiques o porcs, en granges o explotacions avícoles o porcines, i també a aus salvatges o d'altra fauna silvestre (porcs senglars, mustèlids...).

La finalitat d'aquestes mesures és reduir l'oportunitat de coinfecció de virus humà i aviari o porcí, i disminuir la possibilitat de recombinació genètica de tots dos virus. En l'actual moment epidemiològic és important reforçar aquesta indicació de vacunació.  

 

Em puc vacunar si tinc la grip?

Les persones a les quals es recomana vacunar-se contra la grip i que pateixin qualsevol altra infecció vírica ho poden fer un cop recuperades sense necessitat d’haver d’esperar un període de temps específic.

 

Quantes dosis m’he de posar?

Pel que fa a la vacuna de la grip, es recomana administrar una única dosi durant la campanya.

 

Vacuna de la grip: tot el que has de saber

 

Hi ha alguna contraindicació?

  • Patir una malaltia aguda moderada o greu en el moment de la vacunació. Aquestes persones es poden vacunar un cop n’hagin superat els símptomes.
  • Haver patit una reacció al·lèrgica greu —per exemple, anafilaxi— a algun component —excepte l’ou— de la vacuna o després d’haver rebut una dosi prèvia de la vacuna.
  • Haver tingut la síndrome de Guillain-Barré (GBS) sis setmanes després d’haver rebut una dosi de la vacuna contra la grip.

Per a més informació, consulteu amb el vostre professional de referència.

 

Quines altres mesures puc fer per evitar la grip?

A més de la vacunació, les mesures de prevenció són les que s’apliquen per protegir-se de qualsevol malaltia respiratòria (distància, mans, mascareta i quedar-se a casa, si hi ha símptomes):

  • Tapar-se la boca amb el colze quan es tus i s’esternuda, i amb mocadors d’un sol ús.
  • Rentar-se les mans sovint, amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica, sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats, ratolins d’ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d’esternudar i mocar-se.
  • Utilitzar mascareta si presentem símptomes i/o estem en contacte amb persones de risc.
  • Ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres.
  • Evitar el contacte proper amb persones que presenten símptomes compatibles amb aquestes malalties i no compartir ni menjar, ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) ni altres objectes sense netejar-los correctament.