Sabies que gairebé el 60% de la població té dos o més factors de risc cardiovascular? A Espanya, les patologies cardiovasculars causen més de 70.000 baixes laborals a l’any, motiu pel qual són malalties que cal conèixer i tenir-ne controlats els factors de risc i els hàbits per evitar-les.
El risc cardiovascular és la probabilitat que les persones tenen de patir una malaltia relacionada amb el cor, els vasos sanguinis i les artèries. És un concepte ampli que engloba moltes malalties, i entre les més habituals destaquen:
Fer les revisions mèdiques adequades ens ajuda a tenir un control de la nostra salut i a evitar malalties d’aquest tipus.
Factors de risc d’una malaltia cardiovascular
Els factors de risc que poden desencadenar en malaltia cardiovascular són de dos tipus:
No controlables
Edat. Tenen més risc els homes de més de 45 anys i les dones a partir dels 55.
Sexe. Ser home n’incrementa el risc. En les dones, augmenta a partir de la menopausa.
Antecedents familiars. Mort o malaltia cardiovascular en familiars de primer grau en edats joves (homes abans dels 55 anys i dones, abans dels 65).
Controlables
Sobrepès. El pes excessiu s’associa a la diabetis i a la hipertensió.
Nivells de colesterol. Seguir una dieta equilibrada i fer exercici ajuden a un millor control dels nivells de colesterol en sang.
Nivells de sucre a la sang (diabetis). Cal evitar els dolços, els productes fets amb farina refinada (galetes, brioixeria), begudes ensucrades...
Ingesta de sal. Afavoreix la retenció de líquids i augmenta la tensió arterial.
Pressió arterial. Els nivells òptims per a un adult són 120/70 mm de mercuri. Les xifres augmenten amb el consum de sal.
El cor és un dels òrgans més perfectes i complexos del cos, però també un dels qual cal tenir-ne mes cura.
Ara que ja saps què són les malalties cardiovasculars, que el cor és un dels òrgans més perfectes i complexos i un dels que més has de cuidar..., cal que tinguis en compte els factors que les desencadenen, adoptis una forma de vida saludable i no oblidis de fer revisions mèdiques de forma regular.