dilluns 06 de febrer 2023

La temperatura al lloc de treball

 

Amb la publicació del Reial decret llei 14/2022, d’1 d’agost, de mesures de sostenibilitat econò­mica en l’àmbit del transport, en matèria de beques i ajudes a l’estudi, així com de mesures d’estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural, les temperatures a les quals han de romandre els treballadors en el seu lloc de treball (en els edi­ficis i locals destinats als usos que a continuació es detallen), s’han vist afectades.

Descarrega la nostra taula d'afectació a les temperatures en el teu negoci

El Reial Decret llei 14/2022, estableix que:

“Per raons d’estalvi energètic es limitaran les condicions de temperatura a l’interior dels establiments habitables que estiguin condicio­nats, situats en els edificis i locals destinats als següents usos:

a) Administratiu.

b) Comercial: botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i similars.

c) Pública concurrència.

  • Culturals: teatres, cinemes, auditoris, centres de congressos, sales d’exposicions i similars.
  • Establiments d’espectacles públics i activitats recreatives.
  • Restauració: bars, restaurants i cafeteries.
  • Transport de persones: estacions i aero­ports.”

 

Especialment, indica que:

“La temperatura de l’aire en els recintes habi­tables condicionats que s’indiquen en l’apartat 2 de la I.T. 3.8.1 del Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis (RITE), aprovat per Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, es limitarà als següents valors:

a) La temperatura de l’aire en els recintes calefactats no serà superior a 19 °C.

b) La temperatura de l’aire en els recintes refrigerats no serà inferior a 27 °C.

c) Les condicions de temperatura anteriors es­taran referides al manteniment d’una humitat relativa compresa entre el 30% i el 70%.

Els llindars de temperatura indicats anterior­ment hauran d’ajustar-se, en el seu cas, per a complir amb el que es preveu en el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball.”

Parla amb un expert en prevenció

D’altra banda, aquest Reial decret llei, estableix que:

“Addicionalment a les mesures d’informació previstes en la IT. 3.8.3 del RITE, els recintes habi­tables condicionats a què fa referència l’apartat anterior hauran d’informar, mitjançant cartells informatius o l’ús de pantalles, les mesures d’aplicació que contribueixen a l’estalvi ener­gètic relatives als valors límits de les tempera­tures de l’aire, informació sobre temperatura i humitat, obertura de portes i règims de revisió i manteniment i regulades en el RITE i en l’apar­tat anterior.

Aquests cartells o pantalles hauran de ser clara­ment visibles des de l’entrada o accés als edificis, així com en cadascuna de les ubicacions en les quals existeixin els dispositius de visualització als quals fa referència la citada I.T. Aquests cartells o pantalles podran indicar, addicionalment, altres mesures que s’estiguin adoptant per a l’estalvi i l’eficiència energètica.

En els locals de treball tancats hauran de com­plir-se, en particular, les següents condicions:

a) La temperatura dels locals on es facin treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre 17 i 27 °C.

La temperatura dels locals on es facin treballs lleugers estarà compresa entre 14 y 25 ºC.

b) La humitat relativa estarà compresa entre el 30 i el 70 per 100, excepte en els locals on existeixin riscos per electricitat estàtica en els quals el límit inferior serà el 50 per 100”.

TAULA RESUM:

(*): El rang de temperatures establert en el Reial decret 486/1997 no pot complir amb la restricció establerta
en el Reial decret llei 14/2022 i, per tant, es compleix directament amb el rang de temperatures del Reial
decret 486/1997.

Parla amb un expert en prevenció