dilluns 12 de desembre 2022

Risc químic en centres d’estètica i perruqueries

 

És inqüestionable la repercussió de la química en la nostra societat actual per la seva valuosa contribució al progrés i benestar en totes les facetes de la vida diària.

No obstant aixòhem de ser conscients que determinats productes químics poden comportar un risc potencial per a la seguretat i la salut de les persones que els manipulen i/o hi estan exposades.D’aquesta manera, si no es prenen les mesures preventives adequades, poden provocar tant accidents laborals com malalties professionals.L’existència o no d’aquest risc depèn de les substàncies presents i de com s’utilitzen.

Risc químic en centres estètica i perruqueries

La gran varietat de tasques i processos que poden realitzar-se en les professions de l’àmbit de la perruqueria i altres tractaments de bellesa fa que pugui existir risc d’exposició en diversos productes químics, ja que poden estar potencialment presents durant els processos de decoloraciótint, allisar, permanent, afaitat, manicura, etc., motiu pel qual cal tenir-ho en compte per poder determinar el risc químic en aquest sector.

Els productes cosmètics no estan sotmesos al reglament europeu d’etiquetatge de productes químics REACH ni al CLP, per tant, NO HI HA FITXES DE SEGURETAT de productes cosmètics.

L’única informació de què es disposa és la capsa, el mateix recipient i les instruccions del producte. Cal tenir present que els productes cosmètics tenen components sensibilitzants, cancerígens, al·lèrgens i disruptors endocrins que poden afectar l’embaràs, entre altres qüestions.

És indispensable identificar els productes químics presents i conèixer-ne les característiques de perillositat.Com a recomanacions generals, s’han de seguir les segü, ents mesures preventives:

• Tenir sempre en compte les instruccions d’ús i les advertències de l’etiqueta o fulletó del producte.

• És recomanable utilitzar sempre guants d’un sol ús durant tota l’operació.

• Mirar d’evitar esquitxades als ulls, la pell o la roba.

• No barrejar amb altres productes.

• No emmagatzemar en recipients que creïn confusió sobre el seu contingut real.