Notícies Previntegral | Prevenció de riscos laborals | Cursos

Què és una revisió mèdica laboral i per què és necessària?

Written by Admin | 16/10/2024 09:02:14

 

La revisió mèdica laboral és una eina fonamental dins de la medicina del treball i especialment dissenyada per prevenir malalties i controlar la salut dels empleats segons els riscos associats a la seva activitat professional.

En aquest article, explorarem en què consisteixen aquestes revisions i per què són essencials per fomentar la salut en una organització.

 

La vigilància de la salut: un pilar preventiu

La vigilància de la salut es defineix com un conjunt d’accions mèdiques que permeten prevenir i controlar l’impacte de les condicions de treball sobre la salut de les persones.

La revisió mèdica laboral és l’activitat més coneguda en aquest àmbit i s’ajusta als protocols específics, segons els riscos inherents a cada lloc de treball.

Aquestes revisions es realitzen basant-se en una avaluació de riscos prèvia i els metges del treball utilitzen aquesta informació per establir els protocols necessaris.

A partir d’aquí es determinen les proves i les exploracions mèdiques que es duen a terme durant la revisió amb l’objectiu de detectar precoçment patologies que puguin estar relacionades amb les tasques professionals.

 

Components clau d’una revisió mèdica laboral

El procés de revisió mèdica inclou diverses etapes, en què cada una està dissenyada per oferir una visió integral de l’estat de salut del treballador.

A continuació, detallem les principals fases d’una revisió mèdica laboral:

  1. Dades personals i consentiment informat: abans de començar qualsevol exploració es recullen les dades personals del treballador i se signa un consentiment informat. Aquest pas és essencial per garantir la confidencialitat de la informació mèdica recollida durant el procés.

  2. Anamnesi: és una entrevista mèdica en la qual es recullen els antecedents mèdics laborals, familiars i personals del treballador. Aquesta informació permet detectar possibles factors de risc preexistents o condicions que podrien veure’s agreujades pel tipus de feina que es realitza. L’anamnesi també inclou la recollida de dades sobre hàbits tòxics, tractaments mèdics en curs i vacunacions.

  3. Exploració física: durant aquesta fase, el metge fa una revisió física general del treballador que inclou l’exploració de diversos sistemes del cos, com l’aparell respiratori, cardiovascular i locomotor, amb l’objectiu de detectar símptomes de malalties o alteracions en el funcionament d’aquests sistemes.

  4. Proves complementàries: a més de l’exploració física, les revisions mèdiques laborals poden incloure proves específiques segons les característiques del lloc de treball. Aquestes proves poden ser:
    • Somatometria: avaluació del pes, l’alçada i l’índex de massa corporal (IMC).
    • Tensió arterial i pols: control de la pressió sanguínia i la freqüència cardíaca.
    • Control de visió: avaluació de l’agudesa visual i la percepció cromàtica.
    • Audiometria: prova de l’audició per detectar possibles pèrdues auditives.
    • Espirometria: mesura de la capacitat pulmonar per valorar el funcionament del sistema respiratori, especialment en tasques amb exposició a substàncies tòxiques o fum.
    • Electrocardiograma (ECG): per controlar el ritme i la funció cardíaques.
    • Anàlisis de sang: inclouen hemogrames complets, perfils hepàtics, nivells de colesterol, triglicèrids, glucosa i altres paràmetres segons els protocols específics del lloc de treball (revisió mèdica laboral…).

 

Per què són necessàries les revisions mèdiques laborals?

Des d’un punt de vista mèdic, les revisions laborals són essencials per diverses raons, totes centrades en la protecció i la promoció de la salut del treballador:

  1. Prevenció de malalties laborals: la detecció precoç de trastorns derivats de les condicions de treball és un dels objectius principals. Una vegada identificats els factors de risc, el metge pot implementar mesures preventives per reduir la probabilitat que el treballador desenvolupi malalties relacionades amb la seva feina.

  2. Seguiment de la salut del treballador: les revisions permeten un seguiment periòdic de l’estat de salut, cosa que ajuda a detectar canvis en la salut del treballador amb el temps. Això és especialment important en llocs de treball amb exposició a factors de risc elevats, com ara soroll, substàncies químiques o esforços físics intensos.

  3. Adaptació a necessitats específiques: no tots els treballadors tenen les mateixes necessitats de salut. A través de la revisió mèdica, es poden detectar empleats amb necessitats específiques o condicions cròniques que requereixen una atenció especial i, per tant, s’ajusten les condicions laborals a les seves necessitats.

  4. Compliment normatiu: la Llei de Prevenció de Riscos Laborals estableix l’obligatorietat de la vigilància de la salut en funció dels riscos inherents al lloc de treball. Això no només garanteix que l’empresa compleixi amb la normativa, sinó que assegura que la salut del treballador es manté sota control durant tota la seva vida laboral (revisió mèdica laboral…).

Per acabar

Les revisions mèdiques laborals són una eina molt important per garantir la salut i el benestar dels treballadors. Més enllà de complir amb un requisit legal, representen un compromís amb la seguretat i la prevenció de malalties laborals.

A través d’aquestes revisions, es pot fer un seguiment constant de l’estat de salut del personal per detectar qualsevol alteració de manera precoç i ajustar les condicions laborals a les necessitats mèdiques de cada individu.

La salut dels treballadors és la prioritat, i les revisions mèdiques laborals són una peça clau en la seva protecció.