dilluns 12 de desembre 2022

Quins beneficis té l‘activitat física?

 

L’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Caminar, anar amb bicicleta, fer activitats quotidianes d’una manera activa, practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar convé perquè:

Prevé Malalties

La pràctica regular d’activitat física redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, hipertensiódiabetis mellitus de tipus 2, càncer de mama i de còlon, i demència, com per exemple l’Alzheimer.També contribueix a mantenir el pes i, per tant, ajuda a evitar el sobrepès, l’obesitat i l’aparició de malalties cròniques, com ara la hipertensió arterial i la hipercolesterolèmia.

Millora la qualitat física i el funcionament de l’organisme

La pràctica regular d’activitat física augmenta la força, l’agilitat, la flexibilitat i la resistència cardiovascular.A més, tot l’organisme en surt beneficiat:Cor. Afavoreix un cor saludable i redueix el risc de patir malalties cardíaques, embòlies, diabetis i hipertensió arterial.Artèries. Ajuda a mantenir-les flexibles i sanes.Articulacions. En preserva la funció i enforteix els músculs i els ossos. Redueix el dolor de l’artritis.Redueix el risc d’osteoporosi i caigudes.Sistema nerviós. Contribueix a mantenir-lo en bona forma.

Augmenta l’esperança i la qualitat de vida

Les persones actives viuen més anys que les persones inactives. També tenen més autonomia per realitzar les tasques de la vida diària i millor capacitat per enfrontar-se als reptes quotidians

Ajuda a dormir millor

Les persones físicament actives dormen millor que les persones inactives. L’activitat física ajuda a disminuir l’insomni i altres trastorns del son.Afavoreix les relacions socials i fomenta valors positiusLa pràctica regular d’activitat física ajuda a relacionar-se amb els altres. Realitzar activitat física en grup o esports com el bàsquet i el voleibol inculquen valors positius, com ara la constància, la cooperació i l’afany de superació.

Millora la salut mental

Ser una persona activa millora l’estat d’ànim, redueix l’estrès i ajuda a combatre l’ansietat i la depressió.

Millora la memòria i la capacitat d’aprenentatge i el rendiment escolar

La pràctica regular d’activitat física millora la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Els infants que fan activitat física tenen un millor rendiment escolar.Font: Canal Salut (Gencat)