divendres 27 de setembre 2024

LA CULTURA PREVENTIVA COM A MOTOR DE CREIXEMENT EMPRESARIAL

La cultura preventiva és un pilar fonamental per a l’èxit i la sostenibilitat de qualsevol empresa. En aquest article, explorarem què és la cultura preventiva, com afecta les organitzacions, com potenciar-la i, finalment, n’extraurem algunes conclusions clau.

 

Què és la cultura preventiva?

La cultura preventiva és el compromís per la seguretat i la promoció de la salut de tots els treballadors d’una empresa. Va més enllà del compliment normatiu i s’associa a una manera de pensar i d’actuar integrada en l’organització.

Sota el concepte de cultura preventiva s’inclou el d’implicació, entenent que no hi ha cultura preventiva, si no hi són presents la participació i la implicació de totes les persones treballadores, independentment del càrrec i les funcions en l’organització.

 

Com afecta la cultura preventiva a l’empresa?

La cultura preventiva té un impacte significatiu i positiu en les organitzacions:

- Reducció dels riscos laborals: fomenta la identificació i la mitigació de perills, la qual cosa disminueix la probabilitat d’accidents i malalties professionals.

- Millora del benestar de les persones treballadores: té cura de la seva salut i el seu benestar perquè es tradueixi en una satisfacció i una productivitat millors.
Reducció dels costos: menys accidents i baixes laborals es tradueix directament en estalvis econòmics.

- Garantia del compliment normatiu: una cultura preventiva sòlida garanteix el compliment de les regulacions normatives per l’involucrament i la participació activa de tots els nivells de l’organització.

 

Com s’ha de potenciar la cultura preventiva?

A continuació, es relacionen algunes de les actuacions adreçades a potenciar la cultura preventiva en una organització:

- Lideratge compromès: els directius han de ser exemple en seguretat i promoure activament la cultura preventiva en totes les decisions i els comportaments que adoptin.

- Formació i sensibilització: capacitar les persones treballadores en pràctiques segures i conscienciar sobre la importància de la prevenció de riscos laborals i les conseqüències de la “no prevenció”.

- Comunicació efectiva: transmetre missatges clars i constants sobre seguretat i salut, i mantenir el concepte de prevenció viu i amb una aplicació real, pràctica i efectiva.

- Participació efectiva: involucrar tots els nivells de l’organització en la presa de decisions preventives. Obrir canals de participació, crear activitats que fomentin i millorin la seguretat i la salut, i premiar la participació.

- Avaluació contínua: mesurar i avaluar regularment els resultats i ajustar les estratègies segons les necessitats.

 

Conclusions

La cultura preventiva no és només una obligació legal, sinó també una inversió intel·ligent. Les empreses que la promouen experimenten un creixement sostenible, més retenció del talent i una reputació positiva.