Notícies Previntegral | Prevenció de riscos laborals | Cursos

INTRODUCCIÓ A LA HIGIENE INDUSTRIAL: PRINCIPIS BÀSICS I IMPORTÀNCIA

Written by Admin | 27/09/2024 07:35:54

La higiene industrial és una disciplina fonamental per garantir la seguretat, la salut i el benestar dels treballadors. En aquest article, definirem el concepte higiene industrial i explorarem els principis bàsics d’aquest camp i la seva importància.

 

Què és la higiene industrial?

La higiene industrial és una disciplina, dins de la prevenció de riscos laborals, que es dedica específicament a la prevenció i el control dels riscos originats pels processos de treball en els quals hi ha presents agents físics (soroll, vibracions mecàniques, radiacions ionitzants o no ionitzants, il·luminació...), químics (tòxics, nocius, corrosius, cancerígens, mutagènics, reprotòxics, alteradors endocrins...) i/o biològics (virus, bacteris, fongs, paràsits...) que poden ser causa de danys per a les persones treballadores en forma d’accidents de treball o malalties professionals.

Aquesta disciplina, per tant, es basa en la identificació, l’avaluació i el control dels agents anteriorment esmentats.

 

Principis bàsics de la higiene industrial

Els principis de la higiene industrial són:

- Prevenir i preservar: l’objectiu és prevenir accidents de treball i malalties professionals, i preservar la salut de les persones davant dels diversos agents físics, químics i biològics presents en els entorns de treball.

- Identificar i mesurar: cal identificar els agents presents en l’entorn de treball i, posteriorment, mesurar i comparar amb valors límit de referència, quan sigui possible, o bé efectuar una avaluació de caire qualitatiu quan escaigui i existeixi un mètode que doni confiança del resultat. La idea bàsica és comparar valors d’exposició al lloc de treball amb valors que es considerin de risc.

- Protegir les persones: les mesures de prevenció que cal adoptar han de seguir els principis d’acció preventiva establerts a la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals. En primera instància, evitar els riscos, i si no es possible, avaluar-los per establir les mesures de prevenció més adequades.


Dins de les mesures de prevenció, hi ha l’adopció d’ús d’equips de protecció individual (EPI), com ara màscares de protecció respiratòria o protectors auditius, tot i que la protecció col·lectiva és prioritària a l’ús d’EPI.

En la protecció davant l’exposició a agents químics, es pot considerar com a protecció col·lectiva utilitzar sistemes de ventilació localitzats i de ventilació general; en la protecció davant l’exposició al soroll, es tractaria d’actuar directament sobre la font i emprar barreres acústiques, per exemple.

En higiene industrial és molt important i efectiu actuar primer sobre la font (agent químic utilitzat, procés productiu, font de generació de soroll/vibració...).

 

Importància de la higiene industrial

La higiene industrial protegeix la salut de les persones treballadores i contribueix a un desenvolupament empresarial més segur i sostenible. És essencial per prevenir malalties professionals i reduir els danys a les persones treballadores.

A diferència d’altres riscos laborals, els agents considerats en la higiene industrial no causen dany a les persones d’una manera més o menys immediata, tret d’alguns químics altament perillosos o l’exposició a radiacions ionitzants.

Així, per exemple, l’exposició a nivells elevats de soroll, a vibracions mecàniques, a determinats químics o a nivells d’il·luminació insuficients o excessius no solen comportar uns efectes perjudicials immediats en les persones, sinó que amb el temps poden aparèixer les conseqüències del nivell d’exposició elevat o la condició de treball inadequada.

Aquest fet atorga més importància a la higiene industrial perquè té una acció preventiva sobre determinats agents que presenten “efectes silenciosos” i poden donar la falsa aparença de seguretat o manca de risc.

 

Conclusions

La higiene industrial és una disciplina de la prevenció de riscos laborals molt important que té com a objectiu prevenir danys a les persones en forma d’accidents o malalties professionals.

Protegeix les persones treballadores davant l’exposició a determinats agents físics, químics i/o biològics que poden aparentar ser innocus perquè no mostren efectes immediats, però és mitjançant els mètodes d’avaluació i control que aporta la higiene industrial que ens podem avançar a la protecció de les persones i a no sobrepassar l’exposició de risc.