El 21 de maig, el Consell de Ministres va aprovar, i actualment es troba en tràmit parlamentari, la reforma de l’article 49.1.e) de l’Estatut dels Treballadors/es.
Aquest canvi legislatiu té com a objectiu evitar l’extinció automàtica del contracte de treball de les persones que accedeixen a la situació d’incapacitat permanent i, per tant, condiciona la decisió empresarial a la voluntat del treballador/a i a la possibilitat d’adaptar el lloc de treball.
Aquesta novetat és conseqüència d’una sentència sobre una demanda d’incapacitat permanent emesa a les Illes Balears després d’elevar consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
El TJUE va determinar que l’extinció automàtica del contracte en casos d’incapacitat permanent és contrària a la Directiva 2000/78/CE, que estableix un marc general per a la igualtat de tracte en l’ocupació i la no discriminació.
En una jornada impartida per Inés Ríos García, advocada i counsel d’Uría Menéndez, i Andreu Sánchez, advocat especialista en prevenció de riscos laborals, es van destacar les conclusions següents:
- Projecte en tràmit: actualment es tracta d’un projecte de modificació en tràmit d’aprovació.
- Terminis per a recurs i adaptació: el treballador/a tindrà deu dies per recórrer la suspensió del contracte i l’empresa disposarà de tres mesos per ajustar la reubicació del lloc de treball.
- Situació dels “aptes amb restriccions” i els “no aptes”: es creu que continuaran amb el mateix tractament que fins ara.
- Rescindir el contracte: si no és possible la reubicació del treballador/a, l’empresa podrà rescindir el contracte justificant una sobrecàrrega, i sempre amb acord amb el treballador/a.
- Importància de l’acord en cas d’acomiadament: s’ha recalcat que un informe de “no apte” no és suficient si arriba als jutjats en cas d’acomiadament.
- Adaptació vs. reubicació: l’adaptació és per al mateix lloc de treball, mentre que la reubicació és per a un altre, sempre amb acord entre l’empresa i el treballador/a.
Tot i que la reforma no és vigent, molts tribunals ja apliquen aquests criteris en les seves resolucions. És important que empreses i treballadors/es estiguin informats sobre aquests canvis per adaptar-se a la nova normativa i garantir els drets de tots els implicats.