Consells per prevenir cops de calor al treball
Com pot afectar la calor a les persones treballadores?
Quan arriba l'estiu i fa molta calor els mecanismes d’adaptació del nostre cos, com la suor, es posen en marxa per mantenir estable la temperatura corporal. Haver de realitzar tasques pesades o treballs a l’exterior a elevades temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball.
El risc augmenta a mesura que puja la temperatura, per això és important que les empreses i les persones que fan feines a l'aire lliure o en ambients calorosos adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor –que en alguns casos arriba a ser mortal-.
Consells bàsics per als treballadors i les treballadores
Quan les temperatures siguin extremes, especialment en les conegudes “onades de calor”, l’organisme està sotmès a una demanda energètica més alta i, per això, és important modificar i adoptar certs comportaments en el vostre funcionament habitual, cosa que us permetrà fer front millor a aquestes exposicions.
- Adopteu les mesures preventives proposades per l’empresa segons l’avaluació de riscos.
- Beveu regularment aigua fresca (10-12ºC) encara que no tingueu set (un got cada 15-20 minuts). És recomanable fer-ho immediatament abans de l’exposició, mentre dura l’exposició i continuar amb una hidratació generosa en finalitzar la jornada de treball.
- Protegiu-vos del sol mentre feu treballs a l’exterior, amb roba ampla, clara i fresca que cobreixi la major part de la superfície del cos.
- Quan sigui possible, protegiu-vos el cap amb una gorra o barret de teixit transpirable.
No deixeu que la situació empitjori
Si sou testimonis d’una anomalia que pot ser font de risc, aviseu el més ràpid possible el vostre cap o companys.
- Eviteu o reduïu l’esforç físic que comporti una alta exigència.
- Adapteu el vostre ritme de treball segons la vostra tolerància a la calor.
- Sempre que sigui possible, quan dugueu a terme treballs a l’exterior, feu-ho en zones ombrívoles.
- Reduïu les activitats físiques intenses a l’aire lliure durant les hores més caloroses. Eviteu, en la mesura que sigui possible, treballar a l’exterior, especialment entre les 11h. i les 16h.
- Utilitzeu sistemàticament les ajudes mecàniques abans d’utilitzar eines manuals.
- Refresqueu-vos sovint.
- Descanseu en llocs frescos quan tingueu molta calor.
- Penseu a eliminar qualsevol font addicional de calor, com material informàtic, impressores, làmpares...